Artikelen/Columns

3. dec, 2019

Trailrunning; loop je mee?

Als enige atletiekvereniging in de regio West-Brabant/Zeeland/Antwerpen organiseert THOR regelmatig trailrunning activiteiten. Bij trailrunning draait het vooral om op een sportieve manier in de natuur te lopen. Vaak wordt  van de wandelpaden afgeweken om te lopen over smalle paadjes, door slootjes, over heuveltjes en door het losse zand. Deze manier van hardlopen is vooral in de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Footprint

THOR organiseert de activiteiten al sinds 2016 in samenwerking met Footprint. Dit is een trailrun community met ruim 500 volgers die jaarlijks zo’n vijftig activiteiten in de regio West-Brabant organiseert. Daarnaast maakt Footprint uitstapjes naar Zeeland, het Grenspark en natuurgebieden in Midden-Brabant.

Footprint heeft hiervoor een aantal voorlopers in de groep tot zijn beschikking die elk een gedeelte van de regio goed kennen. Zij komen vaak op verrassend mooie plekjes die bij de meeste mensen niet bekend zijn.

Vaste kalender

De samenwerking tussen THOR en Footprint heeft er toe geleid dat in onderling overleg is besloten om vanaf januari 2020 elke eerste zaterdag van de maand twee activiteiten te organiseren.

De trainingen en trailruns worden opgezet voor twee tempogroepen die elk een eigen traject volgen. Er is een groep die ongeveer 8 kilometer per uur aanhoudt met afstanden tussen de 8 en 12 kilometer. Ook is er een tempogroep die 9 kilometer per uur aanhoudt met afstanden tussen de 12 en 15 kilometer. De run wordt telkens afgewisseld met specifieke oefeningen en uitleg over technieken.

Alle activiteiten worden begeleid door ervaren trailrunners en looptrainers.

Aanmelden

In de loop der jaren hebben ook veel niet-leden van THOR aan de activiteiten deelgenomen. Deelnemers komen uit de hele regio, uit Zeeland en uit Belgie. Voor THOR leden is meedoen gratis en niet-leden betalen een kleine vergoeding per keer.

Om verantwoord en veilig te kunnen sporten, kunnen maximaal 20 lopers aan een activiteit deelnemen. Daarom is vooraf aanmelden verplicht.

Lijkt het je wat om aan te sluiten in het nieuwe jaar, stuur dan een bericht naar trailtraining@thor-roosendaal.nl en je krijgt elke maand een update van de activiteiten.

De kalender van Footprint en alle informatie en artikelen over trailrunning vind je op

https://www.footprintrunner.com/

21. nov, 2017

Lopers uit de hele regio en België liepen afgelopen zondag met Footprint de twintigste Regio Run rond de Waterlinie mee om Fort de Roovere bij Halsteren uiteindelijk in te nemen. Voorlopers Hans Reuvers, Tonny van Eekelen en Jos Oonincx namen 21 runners mee op een afwisselende tocht om en nabij de Brabantse Wal.

Ruim 550 lopers sloten dit jaar al aan om, in steeds wisselende groepen op wisselende locaties, mee te lopen. De formule is even eenvoudig als succesvol in deze tak van loopsport. Liefhebbers van trailrunning sluiten aan als het binnen hun programma en interesse past. Er zijn pittige heuveltrainingen, maar ook ontspannen Regio Runs van 10 tot 30 kilometer waar iedereen, meestal gratis, kan aansluiten.

Initiatiefnemer Jos Oonincx: “Met mijn eigen positieve ervaringen met trailrunning en  achtergrond als trainer/coach wil ik graag de passie voor deze sport over brengen op alle runners. Inmiddels hebben we 250 volgers en werden trail blogs ruim 10.000 keer gelezen in Europa op meerdere websites. Interesse is er genoeg en daarom organiseren we bijna wekelijks wel iets in de regio West-Brabant en daarbuiten, want de trailrunner houdt van afwisseling.”

Als lopers al ervaring hebben opgedaan in de wedstrijdsport kunnen ze zonder problemen aansluiten. Bij trainingen wordt rekening gehouden met verschillende niveaus. Er sluiten beginners aan die een run aan kunnen van 10 kilometer, maar ook ultra runners aan die ervaring hebben met evenementen in de bergen van boven de 100 kilometer. De trainers/voorlopers spelen hier op in en geven adviezen over wel of niet deelnemen. Bovendien worden veel ervaringen uitgewisseld.

Onlangs is Footprint begonnen met een opstartgroep. Deze groep loopt telkens op wisselende locaties om de kneepjes van trailrunning te leren kennen. Er zijn nog plaatsen vrij op 11 november, 25 november, 2 december en 16 december.

De eerstvolgende Regio Run van 18 kilometer over de Kalmthoutse Hei vertrekt op 18 november om 9.00 uur vanaf het kerkplein in Huijbergen. De afwisselende ‘social trail’ van twee uur wordt voorgelopen door Jean-Antoin van de Rijzen die dit gebied goed kent. Er kunnen twintig lopers mee en er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Footprint heeft inmiddels de eerste ‘light trail’ gelopen in de omgeving van Roosendaal. Op vrijdag 1 december is er weer een lampjesloop in de buurt van Heerle waar een beperkt aantal lopers aan mee kan doen. Deelnemers nemen hun eigen (hoofd)lamp mee.

 

21. nov, 2017

Dit trailseizoen staat er zes keer een trail in het grensgebied Zuid-Limburg/België op mijn kalender. Na Gulpen en Vaals is het de komende maanden de beurt aan vier ‘Bear Trails’ alles bij elkaar goed voor 144 km /3470 hm.

De Sint Pieters Bear Trail in Maastricht, is een grensoverschrijdende trail; ‘pittig en on-Nederlands mooi’ vanwege het eerste stuk dat door de ENCI groeve gelopen wordt. Het is voor mij nog steeds een schitterende ervaring die me telkens weer hier naar toe trekt. Een aantal Footprint (*) volgers dat regelmatig met een run of training meedoet is ook van de partij voor 10, 19 of 32 km trail- en klautergenot. Ook veel andere bekenden gezien, het worden er steeds meer.

De keuze viel om verschillende redenen op de 32 km/750 hm. Belangrijkste reden was het zoeken naar een nieuwe uitdaging na drie keer de 19 km gelopen te hebben. (2013, 2014, 2016)

Het eerste stuk van 3 km voert door de groeve die in 2018 gaat sluiten. Ook nu het domein van alleen maar trailers, want bezoekers worden op afstand gehouden. Schitterend decor blijft het, vooral nu het zonnetje zich weer liet zien.

Na een regenachtige week spatte het natte cement lekker op, een blijvend merkteken op schoenen en kleding. Een passage door een niet te ontwijken flinke plas verhoogt de feestvreugde, maar brengt geen ‘verschoning’.

Vervolgens verlaten we de groeve langs finish en chalet om te gaan slingeren door het ENCI bos. De eerste hoogteverschillen drukken het tempo al een beetje.

Na  7 km passeren we het riviertje de Jeker en de klim hierna ligt er nog steeds. Hier gaat het in ganzenpas achter elkaar met hier en daar al handen naar de bovenbenen. We zijn bij de wijnhellingen, Apostelhoeve en Apostelgroeve. Deze laatste ligt in de Louwberg en ook hieruit werd kalksteen gewonnen. Dit bleek na zes jaar niet winstgevend. Veel later probeerde men het nog met champignonteelt en zelfs een illegale jeneverstokerij, maar uiteindelijk is het een reservaat geworden voor de vleermuizen.

We lopen een paar kilometer door het ‘Cannerbosch’, een hellingbos richting het kasteel van Neerkanne. We gaan dan al naar het kanaal waar na 12 kilometer de 1e verzorgingspost is. Hier besluiten al lopers om toch het 19 km traject te volgen, maar loopmaatje Jan en ik steken de brug over. Via de jachthaven komen we langs het Belgisch/Waalse fort ‘Eben Emael’. Langs het Albertkanaal ligt deze reus onder de forten (75 ha) met 17 bunkers die als een slagschip werden ingeplant; indrukwekkende betonnen blokken.

 

Op de westhelling van de Maas zijn kalkgraslanden en bossen met mooie vegetatie, waaronder orchideeën. Wij ruiken echter wat anders. Er blijkt onlangs een flinke (aangestoken) hooibrand te zijn geweest die nog kilometers lang te ruiken is door de poreuze kalkgrotten.

De Pietersberg heet hier dan wel romantisch ‘Montagne Saint Pierre’, maar daar wordt deze niet makkelijker door; het is hier echt klimmen.

Bij de 2e verzorgingspost (19 km) zijn we ruim over de helft en keren we terug naar het kanaal dat we bij kilometer 26 weer oversteken.

Het is bekend terrein en Jan heeft inmiddels behoorlijk wat last van zere benen zodat op het ‘Smokkelpad’ het tempo er uit gaat. Voor mij maakt het niet veel uit, want ik krijg het ook even lastig en het is een technisch stuk.

We gaan richting ‘d’n Observant’, voorafgegaan door twee zeer pittige klimmetjes die deels op handen en voeten worden gedaan. De heuvel is aangelegd met grond die als deklaag op de kalksteen lag. Deze bult werd aangeplant om afschuiving te voorkomen en opengesteld als wandelgebied. Het uitzicht is geweldig mooi, een trailer mag gerust af en toe even stilstaan om te genieten van de omgeving.

Daarna is het eigenlijk alleen nog uitlopen naar de finish en het chalet waar de hersteldrankjes geschonken worden. De 10 en 19 km lopers zijn dan al huiswaarts en Jan naar het Vrijthof, maar ik praat nog even na met wat bekenden en mijn chauffeur Erwin (Grizzly 2017) die het blijkbaar ook niet makkelijk had vandaag. Ondanks de zwaarte en het feit dat ik er wat langer over deed dan verwacht, kijk ik weer terug op een mooi evenement, gezellige praatjes met trailers onder goede omstandigheden.  

 

5. sep, 2017

Trailrunner; ben je dat of word je het….

Onmogelijke vraag om in 500 woorden te beantwoorden, maar aan het eind van dit stuk wil ik een antwoord hebben.

Dat je ‘sport minded’ moet zijn staat vast, laten we daarmee beginnen. Toen Jan Janssen in 1968 de Tour de France won, reed ik als een gek rondjes rond het plein waar ik woonde. Toen Enith Brigitha (schone) gouden tijden zwom, trok ik volop baantjes in het regionale Bosbad. Gerard Nijboer werd kampioen op de marathon in Athene en ik trok mijn gympen aan en liep buiten het dorp een rondje over de Havendijk van 10 kilometer, ongetraind.

Ik was bezig met sport zonder besef, laat staan organisatie.

Na het beoefenen van meerder sporten in clubverband, deed ik een aantal triatlons in de jaren tachtig. Daarbij ging het lopen me het beste af, maar ik kwam niet op het idee om me aan te sluiten bij een loopgroep. Trainen deed ik voor mezelf, ik liep veel op de weg en in het bos en behaalde als ‘recreatieloper’ aardige resultaten met gemiddeld zo’n 15 km in het uur.

Bij toeval werd ik na mijn 40e ‘wedstrijdloper’ en trainde fanatiek op de baan en op de weg. Mijn tijden werden beter, maar ik vond niet echt plezier in de wedstrijden waarbij elk jaar hetzelfde traject gelopen werd en waarbij het onder elkaar voornamelijk om tijden ging. ‘Wat was je tijd ‘ was de centrale vraag. Nooit: ‘Heb je lekker gelopen’.

Rond 2010 kwam het trailen op. Echt bijzonder vond ik het niet, want ik liep vaak op paden en als ik in het buitenland op vakantie was trok ik er op uit in de heuvels. Impulsief schreef ik in voor een 19 kilometer bij de Koning van Spanje in Limburg, liep deze vrij gemakkelijk uit en was verkocht door de sfeer die er om dit evenement hing.

Hijgend over een heuvel, badderen in een beekje en worstelen met wortels; dat vond ik wel wat. Sportief bezig zijn en het nog leuk vinden ook, zonder de drang van het wegzetten van betere tijden gaf rust. Het lopen in de natuur met gelijkgestemden bracht me in evenwicht.

Het klinkt paradoxaal: dan kan het snel gaan. Ik zocht veel verschillende trails op in Nederland en wilde weten of de Ardenner heuvels daar ook voor mij weggelegd waren. Ja dus.

Nu, enkele jaren verder, heb ik me erin verdiept, geef clinics, run een community en ik heb een netwerk om me heen vergaard waar ik veel positiefs uit haal. Er verschijnen steeds nieuwe uitdagingen in binnen- en buitenland en ik loop 4000 kilometer per jaar, meer dan ooit, zonder blessures. Uiteindelijk is het mijn ‘way of life’ geworden.

Er moet in mij dus een gen aanwezig zijn dat zich pas later nadrukkelijk manifesteerde.

‘I am a born trail runner, and that’s it’.

 

24. jul, 2017

Trailrunning blijft lopers trekken

Trailrunning groep Footprint/Brabantse Wal  heeft de afgelopen weken met succes een viertal trainingen in de regio afgewerkt. De lopers waren te vinden in Visdonk, Rucphense hei , Lievensberg Huijbergen en Wouwse Plantage. Elk gebied biedt de trailrunner voldoende voor een intensieve en afwisselende training. De diverse thema’s zoals klimmen, dalen, wendbaarheid en kracht werden er  aangeboden onder leiding van Tonny van Eekelen en Jos Oonincx. Footprint uit Roosendaal biedt inmiddels meerdere vormen van looptrainingen aan voor hardlopers en obstacle runners, maar in samenwerking met trailrunning groep de Brabantse Wal uit Steenbergen ligt het accent op trailrunning. Deze combinatie heeft dit jaar met een tiental  voorlopers samengewerkt die de gebieden op hun duimpje kennen.

Naast de trainingen kent Footprint/BW ook de zogenaamde Regio Runs waarbij een route tussen de 12 en 25 kilometer gelopen wordt onder het motto ‘samen uit, samen thuis’. Hier komen ook lopers buiten de regio op af en hierdoor is een netwerk aan het groeien. De wisselwerking  zorgt ervoor dat Footprint/BW wordt uitgenodigd om af en toe uitstapjes buiten de regio te maken. Voorbeelden hiervan zijn evenementen op de Kalmthoutse hei, Loonse en Drunense Duinen en Kampina  bij Oisterwijk.

Regio Run Zeeland 

De Middelburgse groep ‘Runderground’ van Martijn de Vries volgt de West-Brabantse activiteiten ook met belangstelling. Footprint/BW gaat regelmatig naar Zeeland, omdat daar ook goede mogelijkheden zijn om te trainen. Met name ‘Boswachterij Westenschouwen’ biedt technische trails, heuvels, strand en duinpaden die de moeite waard zijn. De Zeeuwse groep adopteerde spontaan de eerstkomende Regio Run van Footprint/BW die plaatsvindt op zondag 27 augustus.

Om 9.30 uur wordt er gelopen vanuit de excursieschuur in de boswachterij aan de Kraaijensteinweg  in Westenschouwen. Er kan gekozen worden voor een afstand van 14 of 20 kilometer en na afloop is er voor de liefhebbers nog gelegenheid om op een terras na te praten. Er is veel belangstelling voor dit initiatief, maar het is nog mogelijk om aan te melden.

Deelname is gratis en geschiedt op eigen risico. Alle trainers en voorlopers zijn gecertificeerd en zeer ervaren.

Info en aanmelden gaat via Jos Oonincx: joonincx@live.nl of 06 1254 1638. Alle activiteiten zijn te vinden op www.footprinttrails.simplesite.com

Op de website vind je tevens een kalender waarop de trainingen van de komende weken vermeld staan. Iedereen met een goede basisconditie die tien kilometer per uur kan hardlopen kan zonder problemen aansluiten. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden, maar aanmelden is verplicht in verband met het aantal trainers en voorlopers die moeten worden ingezet en vol = vol.