20. apr, 2017

Gazet interview 2017.

(Door Bert Pessink) De 62-jarige Roosendaaler Jos Oonincx heeft een hele brede sportachtergrond; zo geeft hij al meer dat 40 jaar bewegingsonderwijs in de regio, was hij actief voor Hotak tafeltennis, deed hij eind jaren 80 mee aan triatlons, deed jaren aan hardlopen tot hij vijf jaar geleden met Trailrunning in aanraking kwam.

Roosendaal - Trailrunning is een nieuwe vorm van hardlopen die is begonnen in bergachtige streken. Trailers rennen, net als de oermens, grotere afstanden door een natuurlijke omgeving over smalle paden met flinke hoogteverschillen en wisselende weersomstandigheden waarbij kracht, ondergrond, klimmen en dalen een grote rol spelen.
Oonincx: "Ik heb gemerkt dat mensen boven de 50 jaar behoefte hebben aan een sportieve uitdaging met minder snelheid en dat die lopers dus ook minder prestatiegericht zijn."

Echt genieten

In een rustig tempo lopen over smalle paden in gebieden als de Veluwe, de Ardennen, Zuid Limburg of West Brabant laat deze lopers echt genieten van het natuurlijke parcours.
Oonincx: "Deze zomer liep ik mee in de 65 kilometer lange tweedaagse Veluwezoomtrail nabij Arnhem, toen ik op de tweede dag na een lange klim op de top van de Posbank kwam en daar genoot van het vergezicht met de heidevelden. Medetrailers namen zelfs foto's van dat moment en het uitzicht, dat was puur genieten." Trailrunners staan letterlijk volgens Oonincx: "Even stil bij het hardlopen."
Trailers maken tijdens die kilometers lange tochten gebruik van een uitgebreide uitrusting, Oonincx zelf heeft zes paar schoenen met diverse profielen en gebruikt weerbestendige sportkleding.

Gemoedelijke sfeer

Waar het bij de 'gewone' hardloopwedstrijden vaak gaat om de snelheid en de prestatie kent een trail een veel gemoedelijker sfeer, de start is ongedwongen, het parcours is voor 90 procent offroad en loopt dwars door de natuur, een parcours met een kilometer meer of minder vinden de deelnemers niet erg.

Passie

Roosendaler Jos Oonincx heeft in het trailen zijn passie gevonden, hij traint momenteel ruim 60 kilometer per week en zoekt in die trainingen zoveel mogelijk afwisselend terrein op. Hij is in voorbereiding op de Grizzly Trail van 32 kilometer in het Zuid Engelse Devon en de beroemde Trail des Fantomes in de Ardennen. Trails die hij al bedwongen heeft zijn de deelname aan de 4 daagse Trail van Akamas op Cyprus, de bekende Trail de La Lesse en Nederlands beroemdste Trail de Koning van Spanje Trail in Limburg die hij al drie keer voltooide.

Tips

Veel informatie over de belevenissen van Jos Oonincx tijdens de door hem gelopen trails in binnen- en buitenland geeft Jos weer op https://trailer2327.wordpress.com/. Hierop staan ook erg veel tips voor de beginnende trailrunner