20. apr, 2017

Bode 26 maart 2016

Tiende regio run Footprint/BW Trailrunning.

Roosendaal. Op 26 maart liep de regionale trailrunning groep Footprint/Brabantse Wal (FP/BW) op de ‘Buisse Hei’ in de buurt van Achtmaal. Naast de Buisse Hei liggen er ‘De Moeren’, ‘De Reten’ en ‘Wallsteijn’, in totaal zo’n 300 hectare afwisselende natuur.

Vincent van Gogh deed er inspiratie op en het kunstenaars echtpaar Roland Holst bracht hier in het verleden de zomermaanden door. In 1945 schonken ze het landgoed aan Natuurmonumenten die er een aantal wandelroutes uitzette.

Als je er kunt wandelen kun je ook trailpaadjes vinden en daarom hadden Tonny van Eekelen en Jos Oonincx, beiden uit Roosendaal, hier een route uitgestippeld van 16 kilometer. In dit gebied werd door FP/BW nog niet eerder gelopen.

Met twaalf lopers werd om 9.00 uur gestart onder goede weersomstandigheden.

Via een stukje over de wandelroute langs de weilanden volgt een ongemarkeerde trail om het wat uitdagender te maken. Het is een vlak gebied met landerijen, heide, bos en vennen en het kan er erg nat en modderig zijn. Je loopt hier in het open dal van de oude turfvaart naar Breda en je kunt het pad langs de ‘Zoekselloop’ blijven  volgen, maar wij lussen liever eerst nog door een stukje bos. Als we terugkomen op de ‘Koepelroute’ vinden we een uitzichtpunt in het deelgebied ‘De Reten’.

Als je van daaruit het pad volgt tussen bos en het dal dan kom je weer bijna uit in de bewoonde wereld. We blijven weg bij de boerderijen en lopen richting de Buisse Hei. We lopen over een mooi slingerpad met links en rechts hei, grassen, wat vennetjes en plassen.

We gaan richting de volgende koepel, de theekoepel met een schitterend uitzicht, die aan het eind van een oude beukenlaan staat. Daar vind je meerdere vennen in de ‘Moeren’. Een heel mooi technisch trail stukje waar je sopt in de ondergrond als je even niet oplet; een goede trailoefening in wendbaarheid en stabiliteit, ook door de vele boomwortels. Als je hier het pad verlaat zak je gegarandeerd ergens weg.

Tenslotte steken we een fietspad over om nog een stuk van de ‘Gedichtenwandeling’ te lopen. Uitkomend op de weg waar we begonnen zijn, lussen we nogmaals door een nat stuk. Tijd om terug te gaan naar de herberg waar in het zonnetje nog even wordt nagepraat.

Er kunnen hier extra kilometers gemaakt worden, maar daarvoor komen we liever in augustus terug als de hei hier volop bloeit. De Buisse Hei biedt geen zwaar trailparcours, (behalve als het nat is) maar het is een gebied met voldoende afwisseling voor een leuke ‘nature run’ waar je voor 95% over paden loopt.

De volgende regio run van FP/BW vertrekt vanuit Halsteren waar we op 8 april een route van 15 km lopen rond ‘Fort de Roovere’ met voorlopers Hans Reuvers en Mike Ridderhof, beiden uit Steenbergen. Start om 9.00 uur vanaf de parking aan de Ligneweg. Aanmelden kan nog tot 6 april bij Jos Oonincx via footprint.1@outlook.com of 06 1254 1638. Ook voor verdere informatie bereikbaar.