21. nov, 2017

Sint Pieter Bear Trail 32k/750hm

Dit trailseizoen staat er zes keer een trail in het grensgebied Zuid-Limburg/België op mijn kalender. Na Gulpen en Vaals is het de komende maanden de beurt aan vier ‘Bear Trails’ alles bij elkaar goed voor 144 km /3470 hm.

De Sint Pieters Bear Trail in Maastricht, is een grensoverschrijdende trail; ‘pittig en on-Nederlands mooi’ vanwege het eerste stuk dat door de ENCI groeve gelopen wordt. Het is voor mij nog steeds een schitterende ervaring die me telkens weer hier naar toe trekt. Een aantal Footprint (*) volgers dat regelmatig met een run of training meedoet is ook van de partij voor 10, 19 of 32 km trail- en klautergenot. Ook veel andere bekenden gezien, het worden er steeds meer.

De keuze viel om verschillende redenen op de 32 km/750 hm. Belangrijkste reden was het zoeken naar een nieuwe uitdaging na drie keer de 19 km gelopen te hebben. (2013, 2014, 2016)

Het eerste stuk van 3 km voert door de groeve die in 2018 gaat sluiten. Ook nu het domein van alleen maar trailers, want bezoekers worden op afstand gehouden. Schitterend decor blijft het, vooral nu het zonnetje zich weer liet zien.

Na een regenachtige week spatte het natte cement lekker op, een blijvend merkteken op schoenen en kleding. Een passage door een niet te ontwijken flinke plas verhoogt de feestvreugde, maar brengt geen ‘verschoning’.

Vervolgens verlaten we de groeve langs finish en chalet om te gaan slingeren door het ENCI bos. De eerste hoogteverschillen drukken het tempo al een beetje.

Na  7 km passeren we het riviertje de Jeker en de klim hierna ligt er nog steeds. Hier gaat het in ganzenpas achter elkaar met hier en daar al handen naar de bovenbenen. We zijn bij de wijnhellingen, Apostelhoeve en Apostelgroeve. Deze laatste ligt in de Louwberg en ook hieruit werd kalksteen gewonnen. Dit bleek na zes jaar niet winstgevend. Veel later probeerde men het nog met champignonteelt en zelfs een illegale jeneverstokerij, maar uiteindelijk is het een reservaat geworden voor de vleermuizen.

We lopen een paar kilometer door het ‘Cannerbosch’, een hellingbos richting het kasteel van Neerkanne. We gaan dan al naar het kanaal waar na 12 kilometer de 1e verzorgingspost is. Hier besluiten al lopers om toch het 19 km traject te volgen, maar loopmaatje Jan en ik steken de brug over. Via de jachthaven komen we langs het Belgisch/Waalse fort ‘Eben Emael’. Langs het Albertkanaal ligt deze reus onder de forten (75 ha) met 17 bunkers die als een slagschip werden ingeplant; indrukwekkende betonnen blokken.

 

Op de westhelling van de Maas zijn kalkgraslanden en bossen met mooie vegetatie, waaronder orchideeën. Wij ruiken echter wat anders. Er blijkt onlangs een flinke (aangestoken) hooibrand te zijn geweest die nog kilometers lang te ruiken is door de poreuze kalkgrotten.

De Pietersberg heet hier dan wel romantisch ‘Montagne Saint Pierre’, maar daar wordt deze niet makkelijker door; het is hier echt klimmen.

Bij de 2e verzorgingspost (19 km) zijn we ruim over de helft en keren we terug naar het kanaal dat we bij kilometer 26 weer oversteken.

Het is bekend terrein en Jan heeft inmiddels behoorlijk wat last van zere benen zodat op het ‘Smokkelpad’ het tempo er uit gaat. Voor mij maakt het niet veel uit, want ik krijg het ook even lastig en het is een technisch stuk.

We gaan richting ‘d’n Observant’, voorafgegaan door twee zeer pittige klimmetjes die deels op handen en voeten worden gedaan. De heuvel is aangelegd met grond die als deklaag op de kalksteen lag. Deze bult werd aangeplant om afschuiving te voorkomen en opengesteld als wandelgebied. Het uitzicht is geweldig mooi, een trailer mag gerust af en toe even stilstaan om te genieten van de omgeving.

Daarna is het eigenlijk alleen nog uitlopen naar de finish en het chalet waar de hersteldrankjes geschonken worden. De 10 en 19 km lopers zijn dan al huiswaarts en Jan naar het Vrijthof, maar ik praat nog even na met wat bekenden en mijn chauffeur Erwin (Grizzly 2017) die het blijkbaar ook niet makkelijk had vandaag. Ondanks de zwaarte en het feit dat ik er wat langer over deed dan verwacht, kijk ik weer terug op een mooi evenement, gezellige praatjes met trailers onder goede omstandigheden.