Artikelen/Columns

8. jul, 2017

Grenzeloos mooie tocht van Footprint/BW.

ROOSENDAAL - Op zondag 18 juni heeft trailrunning groep Footprint/Brabantse Wal (FP/BW) de grenzen verkend op de Kalmthoutse Hei.

Het was inmiddels de 17e run die dit jaar door FP/BW werd georganiseerd en het totaal aantal deelnemers is inmiddels de 300 ruim gepasseerd. Trailrunning in de regio slaat aan, omdat het laagdrempelig is voor lopers met een goede basisconditie en vanwege het feit dat men vasthoudt aan het principe om zoveel mogelijk gebieden in de regio te ontdekken. Hiermee wordt bewust afgeweken van de meeste loopgroepen die wekelijks dezelfde ronde lopen of in hetzelfde gebied hun training afwerken.

 

Eén weekend, twee runs

Zo was er als ‘voorafje’ eerst op vrijdag 16 juni nog een Schelde/Rijnloop van ruim 13 kilometer met voorloper Hans Reuvers. Een combi van running en trailrunning vanuit Nieuw-Vossemeer waarbij langs het water gelopen werd.

Zondag werd er gelopen vanuit Essen-Hoek met een groep van 16 trailrunners. Loopvrienden Tonny en Jos hadden een fraaie route uitgezet van 14 kilometer die nog kon worden uitgebreid naar 20 kilometer voor de liefhebbers. Momenteel wordt er veel aangepakt en beheerd in het Grenspark en een deel daarvan was in de route opgenomen. Na een ronde in het bos rond het Stappersven werd overgestoken naar het Duinpad met het losse zand. Voorbij de uitzichttoren ging de route verder over de hei, langs vennen en bos. Mont Noir is vervolgens een apart stukje waar vroeger een landhuis stond en later in het ven gezwommen werd vanuit een badhuis. Het enige dat er nog van over is zijn enkele pilaren en een pad door de voormalige tuin met rododendrons. Als toetje stond het volledige wandelpad ‘Ree’ nog op het menu.

Aangezien de Kalmthoutse Hei een grote oppervlakte beslaat, komen de trailrunners hier nog twee keer terug dit jaar. Er valt nog genoeg te ontdekken.

Trainen en trailen

Naast de Regio Runs organiseert FP/BW regelmatig trainingen en clinics om de fijne kneepjes van trailrunning aan te leren en toe te passen. Bij een clinic is het aantal te lopen kilometers dan ook niet belangrijk.

29. mei, 2017

Roosendaal – Na een geslaagd uitstapje over de Loonse en Drunense Duinen van 21 kilometer blijven de liefhebbers van Trailrunning groep Footprint/Brabantse Wal de komende tijd weer wat dichter bij huis. Na de twee pittige heuveltrainingen op de Rucphense hei en de Nootjesberg in Huijbergen komen er weer drie Regio Runs.

De eerstvolgende loopt over natuurgebied de Pannenhoef vanuit de ‘Menmoerhoeve’ in Etten-Leur. Op zondag 28 mei wordt er gestart om 9.00 uur voor een run door dit afwisselende gebied met bos, vennen en hei. Op verzoek zijn er dit jaar twee afstanden, namelijk twaalf en twintig kilometer zodat ieder de eigen uitdaging kan kiezen met voorlopers Bert Geilgens en Franz Bos uit Etten-Leur. Na afloop kan op het terras van de ‘Menmoerhoeve’ (top-10 terras) nog wat gedronken worden.

Op vrijdagavond 2 juni is er een nieuwe avond run in het Halsters Laag en het Oudland van Steenbergen, twee door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen Natuurparels.  Om 19.30 uur start Hans Reuvers met een groep vanuit de parking ‘Laageind’ in Lepelstraat  voor een loop van 14 kilometer. Graslanden, poelen en bosjes op de Brabantse Wal bij de overgang van zand naar klei. Geen horeca aanwezig.

Op zondag 18 juni wordt er om 9.00 uur gestart voor een Regio Run over de Kalmthoutse Heide. Vanaf parking ‘Noord’ in Essen-Hoek lopen Tonny van Eekelen en Jos Oonincx door dit schitterende gebied met voornamelijk open stukken met zand, grassen, hei en vennen. Lopers kunnen kiezen uit 12 of 19 kilometer. Ook deze run is voor het eerst in het programma opgenomen en krijgt later dit jaar nog een vervolg met andere voorlopers in ook weer andere gebieden van het Grenspark. Geen horeca aanwezig.

Voor alle Regio Runs geldt dat men gratis kan deelnemen, op eigen risico. Het tempo ligt op 9 tot 10 km/uur onder het motto; Samen uit, samen thuis.

Opgeven en info via Jos Oonincx, footprint.1@outlook.com. Telefoon 06 1254 1638.

Verdere informatie over Footprint, de evenementen en de kalender via de link http://footprinttrails.simplesite.com/434396490 of  https://www.facebook.com/groups/1597130320603530/?ref=bookmarks

 

 

20. apr, 2017

RUCPHEN – ‘Footprint’ Tailrunning Zuidwest-Brabant bestaat uit een enthousiast team dat trailrunning in onze regio nu ruim een jaar promoot. Deze vorm van lopen door de natuur wint jaarlijks aan populariteit.

De keuze voor de naam ‘Footprint’ heeft te maken met het feit dat trailrunners letterlijk hun voetafdruk op de paden achterlaten, want er wordt 90% over paden, smalle slingerpaadjes (single tracks) en door los zand gelopen. Liefst nog met hier en daar een heuveltje als extra uitdaging.

In aansluiting op de Run Together trailruns (RTG) van 2016 organiseert Footprint in 2017 een aantal runs tussen de 12 en 20 kilometer in de regio.

De eerste RTG vindt plaats op zondag 22 januari en voert de lopers over paden, single tracks en heuveltjes op de Rucphense hei.

Startpunt is bij de parking aan de Schietbaan 5, 4715 PE in Rucphen. Duur: (stipt) 8.30-10.15 uur.

De afstand bedraagt 12-14 kilometer en er wordt gelopen in een tempo van rond de 6.00 minuten per kilometer gemiddeld.

Samen uit en samen thuis is het motto. Een goede basisconditie is vereist om te kunnen deelnemen en deelname geschiedt op eigen risico. De leiding is altijd in handen van minimaal twee zeer ervaren trainers/trailers en de groepsgrootte is vastgesteld op maximaal 20 lopers.

Deelname is gratis en kan tot 20 januari worden doorgegeven op footprint.1@outlook.com, tevens het adres voor alle vragen.

Evenals vorig jaar volgen er nog trailruns in meerdere natuurgebieden zoals De Heide, Pannenhoef, Brabantse Wal, Grenspark Kalmthout en de Zeeuwse kust.

20. apr, 2017

Tiende regio run Footprint/BW Trailrunning.

Roosendaal. Op 26 maart liep de regionale trailrunning groep Footprint/Brabantse Wal (FP/BW) op de ‘Buisse Hei’ in de buurt van Achtmaal. Naast de Buisse Hei liggen er ‘De Moeren’, ‘De Reten’ en ‘Wallsteijn’, in totaal zo’n 300 hectare afwisselende natuur.

Vincent van Gogh deed er inspiratie op en het kunstenaars echtpaar Roland Holst bracht hier in het verleden de zomermaanden door. In 1945 schonken ze het landgoed aan Natuurmonumenten die er een aantal wandelroutes uitzette.

Als je er kunt wandelen kun je ook trailpaadjes vinden en daarom hadden Tonny van Eekelen en Jos Oonincx, beiden uit Roosendaal, hier een route uitgestippeld van 16 kilometer. In dit gebied werd door FP/BW nog niet eerder gelopen.

Met twaalf lopers werd om 9.00 uur gestart onder goede weersomstandigheden.

Via een stukje over de wandelroute langs de weilanden volgt een ongemarkeerde trail om het wat uitdagender te maken. Het is een vlak gebied met landerijen, heide, bos en vennen en het kan er erg nat en modderig zijn. Je loopt hier in het open dal van de oude turfvaart naar Breda en je kunt het pad langs de ‘Zoekselloop’ blijven  volgen, maar wij lussen liever eerst nog door een stukje bos. Als we terugkomen op de ‘Koepelroute’ vinden we een uitzichtpunt in het deelgebied ‘De Reten’.

Als je van daaruit het pad volgt tussen bos en het dal dan kom je weer bijna uit in de bewoonde wereld. We blijven weg bij de boerderijen en lopen richting de Buisse Hei. We lopen over een mooi slingerpad met links en rechts hei, grassen, wat vennetjes en plassen.

We gaan richting de volgende koepel, de theekoepel met een schitterend uitzicht, die aan het eind van een oude beukenlaan staat. Daar vind je meerdere vennen in de ‘Moeren’. Een heel mooi technisch trail stukje waar je sopt in de ondergrond als je even niet oplet; een goede trailoefening in wendbaarheid en stabiliteit, ook door de vele boomwortels. Als je hier het pad verlaat zak je gegarandeerd ergens weg.

Tenslotte steken we een fietspad over om nog een stuk van de ‘Gedichtenwandeling’ te lopen. Uitkomend op de weg waar we begonnen zijn, lussen we nogmaals door een nat stuk. Tijd om terug te gaan naar de herberg waar in het zonnetje nog even wordt nagepraat.

Er kunnen hier extra kilometers gemaakt worden, maar daarvoor komen we liever in augustus terug als de hei hier volop bloeit. De Buisse Hei biedt geen zwaar trailparcours, (behalve als het nat is) maar het is een gebied met voldoende afwisseling voor een leuke ‘nature run’ waar je voor 95% over paden loopt.

De volgende regio run van FP/BW vertrekt vanuit Halsteren waar we op 8 april een route van 15 km lopen rond ‘Fort de Roovere’ met voorlopers Hans Reuvers en Mike Ridderhof, beiden uit Steenbergen. Start om 9.00 uur vanaf de parking aan de Ligneweg. Aanmelden kan nog tot 6 april bij Jos Oonincx via footprint.1@outlook.com of 06 1254 1638. Ook voor verdere informatie bereikbaar.

 

20. apr, 2017

Roosendaal.  Sinds de start van Footprint trailrunning in januari 2016 zijn de activiteiten  behoorlijk uitgebreid. Footprint werkt nauw samen met ‘Brabantse Wal trailrunning’ (FP/BW) en heeft contacten met ‘Social Trail België-Nederland’ en ‘Runderground’ in Zeeland. Bovendien kan er gebruik worden gemaakt van een trailnetwerk dat inmiddels heel Nederland en België beslaat.

Het team van trainers/voorlopers is uitgebreid naar negen ervaren mensen uit de loopwereld en er sloten in 2017 al ruim 100 trailrunners aan bij een of meer activiteiten. Deelnemers komen uit verschillende gemeenten in West-Brabant, maar ook uit Zuid-Holland, Zeeland en België. Sportiviteit, ambitie en gezelligheid, in combinatie met het telkens weer lopen in verschillende natuurgebieden zorgen voor een constante groep deelnemers.

FB/BW traint en loopt bewust op steeds wisselende locaties zodat er voor iedere trailrunner wel wat te halen valt.

Op 4 maart trainden 22 enthousiaste lopers in Bergen op Zoom onder leiding van Mike Ridderhof en Jos Oonincx op kracht, klimmen en dalen op De Heide. Deze onderdelen komen in komende maanden nog terug op de Nootjesberg in Huijbergen, de Zurenhoek in Wouwse Plantage en de Rucphense hei. Bovendien worden ook andere onderdelen van trailrunning aangeboden zoals stabiliteit en wendbaarheid.

Voor 26 maart staat er een trailrun op het programma vanuit Achtmaal  over de Oude Buisse hei van 16 kilometer. De voorlopers zijn dan Tonny van Eekelen en Jos Oonincx.

Op 8 april is een run gepland van 15 kilometer rond Fort de Roovere vanuit Halsteren onder leiding van Hans Reuvers.

Voor beide trailruns zijn er nog plaatsen beschikbaar. Er wordt gestart om 9.00 uur en het tempo ligt rond de 6.00/km, samen uit, samen thuis. Na afloop kan er nog wat gedronken worden en nagepraat.

De trailrun op 22 april vanuit Loon op Zand over de Loonse en Drunense Duinen van 21 kilometer is inmiddels volgeboekt. Hier zal gids en loopvriend Tini de Laat weer de mooiste single tracks en klimmetjes aandoen.