December 2021.

 

 

4 december. 

De Sint is nog even in het land en had deze week wat extra plassen en modder gebracht naar de Brabantse Wal, of liever, Brabantse Dal.

Vanmorgen trakteerde hij 35 runners in 3 groepen op een afwisselend rondje over Woensdrechtse Hei, door Mattemburgh, Markiezaat en Hildernisse. Een route met natte highlights dit keer als Blommekesven, Meeven, een volgelopen Blaffert en natuurlijk het Markiezaatsmeer. Op de Kraaijenberg werd de toren beklommen en in de Hildernissehut vogels gespot. Veel zilverreigers deze ochtend. De wilde paarden bleven op afstand en er werd voornamelijk in de snelste tempogroep flink doorgedraafd.

Toen uiteindelijk iedereen weer op de startlocatie terug was, speelde THOR nog even voor Sinterklaas met warm drinken, pepernoten en speculaas. Dank daarvoor!!!Voor mij was het weer een prachtig begin van de dag; wat kan ik genieten van die social trails waar sportiviteit en gezelligheid hand in hand gaan.

 

November 2021.

26 november was een bijzondere traildag met Geert van Nispen die 1000km in 30 dagen loopt voor Parkinson. Ingegeven door een persoonlijk verhaal van zijn 68-jarige moeder. Vanuit clubhuis Tini in Loon op Zand op 1 dag 2 trails gelopen van 18 en 17km, compleet met lunch verzorgd door Lia, de vrouw van Tini. Bert, Luci, Peter en Mark vulden het gezelschap aan. Geert, Tini, Bert en ik liepen de 35km en Geert bereikte vandaag de 500km mijlpaal!! Allen zo enthousiast dat we gaan proberen om Geert ook op zijn slotdag te vergezellen op zijn laatste kilometers.

15 - 21 november is een week met veel verkenningen waarover ik post op Facebook plaats.

"In een rustige week is er volop tijd voor wat verkenningen, de een wat meer succesvol dan de ander. Vrijdag de 19e in ieder geval een geslaagde poging in het Grenspark voor een 16km trail met als werktitel 'Variaties op een rode Mier'. Een paar prachtige nieuwe paadjes, veel singletrack en het nodige zand. Hier en daar alleen voor de gevorderde kaartlezer. 

Eerder deze week was ik met Janine in de Wouwse Plantage en die 'nieuwe' route kreeg ook een voldoende.

Een verkenning in het Mastbos in Breda bracht me niet wat ik daar al eerder zocht; leuke afwisselende single tracks. Wel een paar mooie stukjes, maar voor mij toch te veel brede lanen. Wordt dus ook vervolgd; uitdaging!!

Het uitzetten van een crossclinic op de Rucphense hei was een thuiswedstrijd en de 20e konden we ons uitleven in het zand en over de hei met 23 junioren."

 

Over de run met Praatjes op de Paadjes:

"Leuk om weer eens te mogen volgen, en op uitnodiging van onze loopvrienden van PodP. Een prachtige en afwisselende trail, waarvan een deel nog niet eerder gelopen; langs forten, een anti tankgracht, talloze bunkers en slingerend door de loopgraven; 30km loopplezier door Moretus- Masten- en Elsenbos, door Wildernissen, Stoppelbergen en over de Koude Heide.

Een toffe trail, taarten, trappisten en tosti’s in goed gezelschap uit verschillende regio’s en altijd weer welkom bij gastvrije mensen, waar je natuurlijk aansluit voor de 'after trail' om de avonturen van de rest te horen en een goede pint te drinken."

 

6 november sluit ik dan eindelijk aan bij een evenement voor een run van 21km. Seters Mooiste, in de buurt van Oosterhout. Het eerste startnummer van 2021 bracht me door de boswachterij van Dorst met zijn paden, singletracks en heuveltjes. Uiteindelijk tikte ik net geen 20km af. Het ging lekker en ik kon de jeugd nog goed bijhouden. ruim onder de 6.00'/km gelopen. tijd is dan niet belangrijk meer, maar voor mij wel een richtlijn hoe het met het gestel is.

 

1 november. November begint met een spontane run waarbij leden/volgers van Spado, Thor en Footprint aansluiten en ik hoef alleen maar te volgen. De ontmoeting met telkens nieuwe mensen is leuk, maar ook het bijpraten met lopers die je onderweg tegenkomt en al een tijd niet gezien hebt.

Verder worden er veel loopjes gepland voor de komende maanden, ook door andere voorlopers en i.s.m. THOR en loopvrienden uit de regio. Kortom; er is veel dynamiek en dat doet goed.

 

Het afsluiten van de maand oktober betekende voor mij het afsluiten van ruim 1,5 jaar atletiektrainingen voor de jeugd. Een totaal afscheid was het niet, want voor het geven van clinics blijf ik voorlopig wel actief. Zo komt er o.a. een serie crossclinics die ik op verschillende locaties ga verzorgen voor junioren. Ik trek daarbij direct de link door naar trailrunning en dat werkt in deze fase voor mij beter dan technische onderdelen.

 

Oktober 2021.

23 en 24 oktober organiseerde ik voor FP een trail en een slowtrail door het Grenspark. Pittige routes met zand- wortel- en heidepaadjes langs vennen en Mont Noir. Ruim 20 lopers sloten aan op de routes van 12 en 19km. Na een herfstachtige week met stormwind en regen twee prachtige loopdagen. Boffen dus....

 

15 oktober ging de geplande Devil's Trail in Kootwijk niet door. Het weerhield me er niet van om toch, samen met Cobi, een weekendje Veluwe te vieren. Uiteraard ook met een trail, zelf geknutseld door de grootste zandbak van West-Europa; Kootwijkerzand. Een wandeling bij Otterlo door De Zanding maakte de trip compleet.

Op 8 oktober was ik met Pol in Veere voor een verkenning.

Het was al een run met veel vertraging, want in april stond deze op de rol om gelopen te worden toen ik een eerste verkenning deed bij een verblijf in Oostkapelle.

Toen, iets later, ook nog de trail/wandelkaart van Runderground uitkwam kriebelde het weer, maar het kwam er maar niet van.

Vanaf de Landschuurweg in Veere door mist en in de kou gingen we op pad om een rondje van zo'n 20km te lopen in en om het bastion en langs het eindeloos vele water dat ze daar in Zeeland hebben.

Het lukte ons om +/- 85% onverhard te lopen door bosjes, over dijken en schelpen- en graspaden met enkele leuke toeristische attracties als 2 trekpontjes, een touw/hangbrug en een ondergrondse gang in een oud bastion. Het was een geslaagde ochtend die uiteindelijk zonnig en warm eindigde, maar wanneer we deze met Footprint lopen weten we echt nog niet.

 

2 oktober liepen we met twee groepen van THOR/FP over de Brabantse Wal langs Zeezuiper, Boslust en Heidetuin. Er was heel veel te doen dit weekend met o.a. RopaRun en Kustmarathon. Toch kregen we nog 22 lopers in beweging voor een trail (15km) en een slowtrail (12km)

 

De 2e week van oktober was ik al weer volop bezig met een route door het Grenspark voor Footprint, de stadstrails door Roosendaal en twee trails over Woensdrechtse Hei, door Mattemburgh bos en langs Markiezaat. Het is leuk om, na de vakantie, weer bezig te zijn met nieuwe dingen.

September 2021.

20 tot 27 september.

Het tweede deel van onze vakantie blijven we in ons eigen Brabantse land in natuurgebied De Maashorst, nabij Schaijk. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant en vorig jaar oktober kwam ik er voor het eerst. Er lopen paarden, taurossen en wisenten in een gevarieerd gebied waardoor de nodige wandel- trail- en fietspaden lopen.

Het voornemen is om dit keer eens wat vaker de fiets te pakken en het looplijf wat meer rust te gunnen.

Ik liep uiteindelijk 4x in Maashorst, 1x Herperduin en 1x langs Maasdijk vanuit Ravenstein.

1 tot 11 september.

September staat grotendeels in het teken van 'vakantie trails'.

Te beginnen in Luxemburg met de 52km lange Lee Trail (zie wordpress voor blog en Wikiloc voor route) Het was dit keer niet zozeer de afstand, maar vooral de lastige passages over leisteen en de 2300hm met een indrukwekkend profiel.

Achtereenvolgens afgelegd: (w=wandel en t=trail)

- Ettelbruck verkenning - 10km/290hm (w)

- Lee Trail - 52km/2300hm (t)

- Mettendorf 50 - 9km/240hm (w)

- Mettendorf 49 - 16km/420hm (t)

- Enzen vanuit huis - 10km/270hm (w)

- Sinspelt - 23km/550hm (t)

- Roter Puhl - 15km/440hm (t)

- Berdorf - 16km/440hm (t)

Hiermee eindigt de vakantie-tiendaagse met 150km en 5000hm.

Het was een fantastische trip met de nodige uitdagingen en het gevoel om eindelijk weer eens trailvakantie in het buitenland te doen heeft veel te lang geduurd. Ondanks de grote voldoening merk ik ook dat ik moe ben, niet zozeer van het lopen, maar ook van het draaiende houden van alle activiteiten voor Footprint, jeugd- en looptrainingen bij THOR en de trainingen en evenementen voor het bedrijventeam dat ik train. Er komt veel op me af en ik kan nog steeds moeilijk 'nee' zeggen.

 

Ik merk ook wat verschijnselen van 'Runners Blues'. Schijnt voor te komen als je lang naar een prestatie toegewerkt hebt (een half jaar naar de Lee Trail) en daarna een periode van relatieve rust volgt. Remedie schijnt dan ook te zijn om een nieuw doel te stellen. Iets om over na te denken in de week die gaat volgen in het natuurgebied De Maashorst (N-Br).

 

4 september 2021.

Er worden 3 trails gelopen waarbij FP betrokken is. Een slowtrail en tempotrail i.s.m. THOR over Bergse Heide en Fort de Roovere. Daarnaast ook nog een trail met Hans Reuvers en Janine Baller vanuit Putte, waarbij Janine de nazit (weer) verzorgt. Wat een kanjer is dat tocht!!.

Augustus 2021.

 

28 en 29 augustus.

De maand afgesloten met 2 FP evenementen in Limburg o.l.v. Astrid. Op zaterdag zelf meegelopen met een groepje van 6 en zondag liep er nog een groepje van 7 runners. Maastricht met St. Pieter, ENCI groeve, Apostelhoeve, Jekerdal, Cannenburg en Duivelsgrot. Weer een geslaagd loopfeestje met koffie/vlaai als toetje.

24 augustus.

Een week voor de (trail) vakantie. Voor mij dus even terug in km omvang. Van ruim 100km vorige week nu hooguit 35km met wat hoogtemeters in Limburg als laatste warming up voor Luxemburg/Duitsland.

Een mooie gelegenheid om een langere wandeling te doen. Nu eens de verbinding gemaakt tussen Chaamse bossen, 't Zand en Alphense Bergen in de regio Breda. Twintig afwisselende km, wel een wat lange rechte verbinding tussen Chaam en Alphen, dus toch nog wat singletracks toegevoegd. Rond Alphen nog eens terug gaan om louter paadjes te scoren met wat heuveltjes en los zand. Voor nu een mooi alternatief.

19, 20, 21 augustus.

In de week na de run in Zeeland nog even flink doorgepakt met de km's als laatste voorbereiding op de vakantie begin september met Lee trail en Felsenwegen in Duitsland en Luxemburg. Na een pittige heuvel/tempotraining met A/B lopersgroep nog een paar verkenningen gelopen in het Grenspark en door de wijke van de stad.

Op 19, 20 en 21 augustus kreeg ik het voor elkaar om de 3 basisroutes voor THOR in november, af te ronden. Hybride trails door wijken en langs water en bij 1 route nog een flink stuk bos. Blij met dit project, omdat er ook allerlei varianten mee gemaakt kunnen worden. Voor dit moment heb ik in ieder geval een 10km slowtrail en een 15 en 23km tempotrail route in elkaar kunnen knutselen.

15 augustus.

Prachtig zomerweer en dan een trail in Zeeland plannen; dat kwam goed uit. Dit keer bewust een kleine groep van 10 lopers. De route over strand, door boswachterij en Zeepeduinen was pittig, maar werd weer gewaardeerd.

8 augustus.

Na de heuveltraining, direct door naar een loopje met Corne Klijn vanuit de Roovertsche Ley in Goirle. Trail over de paadjes van o.a. de Smokkelaarstrail met 13 lopers.

7 augustus.

Eerste zaterdag van de maand. Dat betekent steevast een trailactiviteit i.s.m. ARSV THOR Roosendaal.

Vandaag speelden we met 16 enthousiastelingen buiten in het zand en op de heuveltjes rond Huijbergen en de vliegbasis Woensdrecht.

Voor een aantal was het een eerste kennismaking met deze clinic, waarbij we op 2 niveaus en tempo's ieder lieten pionieren met wat technieken.

1 augustus.

Het was alweer even geleden dat we Strijbeek als evenement hadden opgenomen. Wel liep ik er vaak alleen of met een klein groepje, maar nu kon het dus weer. De belangstelling was groot en de route had ik nu naar mijn zin met een lengte van 19km over de Smokkelroute, Strijbeekse Hei en Hondsdonk met de Kruisvijver. Het was een prachtige ochtend waarbij 18 lopers zichtbaar genoten van deze afwisselende trail.

Juli 2021.

Ook dit jaar organiseren we een zomeravondserie. Eigenlijk begon deze al op 25 juni met een run op de grens van Zeeland/Brabant. De hoofdmoot wordt gelopen in juli en dit jaar in verschillende regio's. Grenspark, Loon op Zand, Westenschouwen zijn de gebieden waar door meerdere voorlopers trails zijn uitgezet.

Door een (te) vol programma mis ik er 1 in juli, maar twee keer Grenspark, twee keer Loonse en Drunense Duinen en een keer Zeeland maken het ruimschoots goed. Deelname en belangstelling is wisselend, maar ieder die deelneemt geniet mee en toont zicg liefhebber.

 

Verder organiseren we voor THOR twee trails in de Pannenhoef en doen we een kwartetkaart van 21km als social trail. Deze laatste lopen we weer als vanouds met een groep van 18 lopers.

 

Mijn eigen doel wordt bepaald door nog eens verder te gaan dan de marathonafstand, maar dan mag niet het weer een keer stranden, net als in 2019 toen de hete zomer in Luxemburg al een temperatuur van 36 graden serveerde om 11 uur in de ochtend.

Op 20 juli liep ik 50km/500hm door het Grenspark en de blog hierover vind je hier:

https://trailer2327.wordpress.com/2021/07/20/grenspark-ultra-2021/

 

Juni 2021.

Elke 1e zaterdag van de maand een trail voor ARSV THOR Roosendaal. Dit keer weer een volle bak met 38 lopers in 3 groepen en 2 routes. Geslaagde run door het gebied van de Wouwse Plantage.

 

Direct daarna, op zondag 6 juni met Janine de 12km FP kwartetkaart door het Moretusbos. Rond kasteel Ravenhof volop bloeiende rhododendrons en in de bossen van Wildernissen slingerende single tracks. Evenement was vol met 13 lopers die nog konden nagenieten in de tuin van Frank/Janine.

 

In de 2e week ben ik begonnen met de uitwerking van een waterloop in en om Roosendaal. Geen zuivere trail, want 65% onverhard en niet alleen in de natuur, maar ook door een aantal wijken van de stad. Uitdaging om toch zoveel mogelijk door het groen te lopen en langs zoveel mogelijk water in de vorm van wadi's, beken, plasjes, vennen, loopjes, vaarten en een wetering. Het worden meerdere afzonderlijke lussen die aan elkaar te koppelen zijn tot een route van +/-40km. 

 

Mei 2021.

Mei is goed begonnen met een prachtige dag om te rennen door het Grenspark. In 3 tempogroepen verzorgden we voor THOR trails door Abdijbossen, Kleine Meer, Kortenhoeff en Meiduinen. Goed te zien dat de groei er weer in zit met 24 deelnemers.

 

Aan het einde van de 1e week ben ik twee keer naar Pannenhoef geweest om weer eens vanuit de horeca met parking te starten. Enige nadeel van deze startlocatie was dat we tot nu toe aan het eind altijd ruim een km op een fietspad langs de weg liepen. Een oplossing hiervoor is om via het deelgebiedje Rondgors naar twee stukjes te lopen waar we nog niet eerder met de groep waren. Particulier landgoed 's Heeren Vrunten en Schuitvaart kunnen prima in een (slow)trail en er blijft nagenoeg geen verharde weg meer over. Op 24 mei met een sportief en gezellig groepje kunnen lopen. 

 

Op 16 mei hadden we een super gezellige trail van 15km van het FP Trailkwartet. Met 13 lopers weer eens met een groep op pad en het enthousiasme was overal te horen.

 

In 2019 zou ik de Lee Trail (53km - 2800hm) gelopen hebben, maar in Luxemburg was het destijds met 36 graden C te heet om dat verantwoord te doen. Graag wil ik in september een nieuwe poging doen, maar dan zal ik nog een keer hier in NL de 50km aan moeten tikken. Ik ben dus nu begonnen met het ontwerp van de route om in de sfeer te komen. De eerste lusjes zijn gelopen en wel in de Noordpolder en de Ossendrechtse Duinen.

 

De trailmaand mei werd afgesloten met een Klimmen/Dalen/Kracht training in Huijbergen, waar vijf bikkels aansloten.

 

April 2021.

Na een verkenning door de Chaamse en Ulvenhoutse bossen kon op 3 april voor het eerst weer een trail voor THOR gelopen worden. In 4 groepjes van 4 liepen we over de Rucphense Hei twee verschillende routes (slow) trail.

 

Diezelfde dag reed ik naar Limburg naar Meerssen voor een weekend trailplezier. Zaterdag in mijn uppie en zondag met Astrid, Bert, Luci en Henk een trail van 15km/400hm, een pittige en compleet met bezoek van de Paashazen en feestmuziek.

 

Na een rustdag bij winterweer doorgereden naar Zeeland, Oostkapelle. Doel was om het gebied Oranjezon beter in kaart te brengen. Het is een prachtig gebied, maar voor trails zijn er te weinig paadjes toegankelijk en dat geldt ook voor de duinovergangen naar zee. Omdat ik in de buurt van Westenschouwen was, heb ik met Pol nog een trail gelopen in Burgh en een variant erop met een FP groepje van 4 lopers. Met Cobi wandelingen door de Manteling en omgeving Veere waar ik een idee kreeg voor een mooie hybride run. Ondanks het wisselvallige weer een mooie trail/wandelweek.

 

Hierna kon het kwartet worden afgerond met rondes van 35 en 42km met behulp van Tonny en zijn horloge.

In het laatste weekend strandde de 3e poging om met een FP groep naar Limburg te gaan, maar dat weerhield Astrid en mij er niet van om toch een aantal lusjes in en om de voormalige ENCI groeve in Maastricht te lopen.

In haar woorden:

'Hoe vaak je ook ergens komt, er zijn altijd nieuwe paadjes te ontdekken. Zo ook vandaag. De ENCI-groeve, t hart van de St. Pieter, open voor publiek, we mochten er dwars doorheen. Wat een uniek stukje Nederland! Alsof je door een aardrijkskunde les liep, aardlaag na aardlaag afzakken in de groeve. Kwamen we uiteindelijk weer op t zelfde punt uit als een half uur daarvoor, wat de km niet deed opschieten, maar t mocht de pret niet drukken! Even goed de pas erin en hoogte meters maken; op naar dn Observant! Boven aangekomen wederom een prachtig uitzicht en met t vooruitzicht van alleen maar afdalen op t gemak terug naar de auto waar de vlaai al stond te wachten.

Na het uitzwaaien van mijn loopmaatje van vandaag, er zelf nog een mooi rondje achteraan geplakt.'

 

Ook deze maand tussen de bedrijven door tijd voor uitzetten en verkenningen, o.a. Brabantse Wal en Grenspark.  Zie avondfoto Augustapolder bij Bergen op Zoom.

De verkenningen Chaam/Ulvenhout en Oostwaardpad/Biesbosch waren de moeite om verder uit te werken en zal ik in aangepaste vorm later nalopen. Dat geldt ook voor een hybride run op Walcheren rond Veere.

 

Het venijn zat in de staart van Maart. Op 23 maart liep ik de 42km route als laatste van het kwartetspel. Het klokje had alles netjes in zijn totalen laten zien en ik was tevreden over route, tijd, en gemiddelde tempo. Toen ik de route wilde uploaden bleek dat er toch bij de registratie onderweg iets was misgegaan. Lang verhaal, kort; nog een keer lopen dus, want zonder bestand kan ik anderen niet uitdagen. Dat wordt ergens half april, want tot die tijd staan er andere paadjes op het programma en start ik weer met geven van de nodige looptrainingen.

Meeting Footprint/Praatjes op de Paadjes                                                  Zullen we het nog een keertje over doen......      

 

Nu het einde van maart nadert, ben ik helemaal vol van de GP Marathon die ik voor april wil lopen. Eind maart worden namelijk alle trainingen bij THOR weer opgepakt en kan ik ook daar als trainer aan de bak. De extra halve marathon bleek achteraf gezien niet nodig en zowat elke dag loop ik stukjes GP om, binnen de mogelijkheden, zoveel mogelijk variatie in de hele marathon te stoppen. Inmiddels doen de reacties op de Wikiloc routes en het kwartet me goed. Beide bronnen leven bij meer runners dan ik gedacht had en de feedback op de routes is positief gestemd!!

Maart 2021.

De maand maart begint zonnig en in de 1e week loop ik twee routes met Janine voor het kwartet, 1x solo in Strijbeek en 1x met Tonny en de trailvrienden uit Midden Brabant. Er komt steeds meer onrust en beweging bij de lopers; iedereen snakt naar perspectief. Na deze maand moet het dan toch echt veranderen. Intussen kwartet ik nog even door voor de twee langste routes. Het begint te leven bij een aantal en dat is leuk om te merken.

Toch zit het even tegen. De 21km route die al volop gelopen wordt, doe ik opnieuw. Grenspark besluit, terecht, dat er meer ruimte moet komen voor de broedvogels en sluit (tijdelijk) een aantal paden af. Ik verwacht snel een alternatief te hebben, maar de 42k afstand zal nog even moeten worden doorgeschoven. Ik wil niet voor nog meer verrassingen komen te staan.

Na sneeuw komt zonneschijn en het lijkt ineens voorjaar. Het inspireerde me tot de volgende post:

Ik ga het er NIET meer over hebben. Het was vandaag, 24 februari, een schitterende dag om buiten in het Grenspark weer eens wat inspiratie op te doen over dingen die WEL kunnen. De laatste tijd heb ik een aantal 'challenges' voorbij zien komen waar lopers veel plezier en uitdaging aan beleven. Nou ben ik niet zo'n trendvolger en ontdek graag zelf mijn paadjes, maar het is toch een sympathiek idee om er iets mee te doen.

Wat is het plan?? De komende periode loop ik over de Brabantse Wal en in het Grenspark vier afstanden (15 - 21 - 30 - 42km) en zodoende hoop ik een 'kwartet' te verzamelen. Ik daag onze volgers uit om in het jaar 2021 ook dit kwartet VOL te maken. Benieuwd wie dit aandurft. Vandaag publiceer ik de eerste run. Het is nummer 2 uit het kwartet en dus een Halve Trail Marathon. Ik beloof je dat er alles in zit voor een trailwaardig rondje. De route staat zoals gewoonlijk open op Wikiloc:https://nl.wikiloc.com/routes.../fp-kwartet-2-21k-66470227

 

Als je met de uitdaging meedoet en deze gelopen hebt, stuur me dan een berichtje en geef eventueel ook namen door van meelopers. Ik neem ze dan op in een 'Erelijst Footprint Kwartet' die ik later zal publiceren.

Februari 2021.

Ook in deze maand kunnen we geen social trails organiseren. We proberen de community levend te houden door regelmatig op Facebook individuele activiteiten te posten en de website up to date te houden.

De maand begint met het vervolg van een aantal verkenningen, omdat we graag afwisseling in onze bestaande routes houden en we altijd op zoek zijn naar nieuwe paadjes, plaatjes en praatjes. Vaak zijn het solorondjes, duo loopjes of in groepjes van 2 lopers. Zo gaan de voorbereidingen voor de trails die we i.s.m. THOR organiseren ook door.

Verder werk ik zelf nog aan de halve en hele marathon trail door het Grenspark en met Tonny zoek ik nieuwe paadjes om in de routes in te bouwen. Voor THOR zijn, met name Richard en Edwin, ook regelmatig op route en Midden Brabant blijft ook actief. Voor Zeeland is Pol herstellende van een knieblessure en hij pakt de draad langzaam op.

 

De eerste week wordt het winter en flink ook. Er valt een pak sneeuw dat lang genoeg blijft liggen voor een aantal wandelingen en wintertrails.

 

Locaties: Rucphense Hei - Grenspark - 

Januari 2021.

Omdat er deze hele maand nog een lockdown geldt zijn alle evenementen weer geannuleerd. Ik loop daarom vaak een solorondje, soms met twee of een paar groepjes van twee. De verkenningen voor Footprint en THOR rondjes gaan ook gewoon door. Voor THOR gaan Cor, Edwin en Richard mee en met Tonny loop ik ook wekelijks.

Moretus/Wildernissen in het Grenspark is een stukje waar ik weinig kom, maar ik weet een zweetdate met Janine te regelen die me enthousiast rondleidt.

Ondanks het feit dat het St Pieter evenement niet doorgaat, train ik gewoon door, ook een keer met Lars in Huijbergen. Voor een verkenning met Astrid ben ik op zaterdag 23 januari wel naar Maastricht gereden.

Verder nog een paar keer met Nicolette gelopen. Een wandeling in Westenschouwen met een geblesseerde Pol, nadat ik eerst een route voor FP had voorbereid.

 

Om ook eens ergens anders te lopen rij ik naar Beneden Sas om te zien of er in de buurt van de Dintelse Gorzen een route te maken valt. Zie hieronder mijn blog hierover:

 

Na drie dagen en ruim 50km trails, was het weer eens tijd voor wat rust en bezinning in deze roerige tijden. Wel altijd bouwend aan mijn immuniteit, maar dat kan ook in slow tempo.Of het een noodzakelijke verplaatsing is weet ik niet, maar ik rij vanuit Roosendaal, Steenbergen voorbij.

Het lege land lokt me naar het Zeeuwse, maar ik sla dit keer eerder af en doorklief het gehucht Heense Molen om te stoppen waar het land ophoudt; Beneden Sas, ooit deel van de West-Brabantse Waterlinie.De bunker en de bunkertrap herinneren aan een ver verleden en daar sta ik heel even (noodgedwongen) bij stil, want hier moet je meestal even wachten voordat het bruggetje naar je toe komt.Van vorige keren weet ik dat de Dintelse Gorzen, waar ik wil gaan stappen, klein is dus ik daal eerst een trap af naar een stukje dat er tegen aan ligt; het Saspoldertje.

Het is onderdeel van een 1700 hectare groot stiltegebied en het is er drassig. Er loopt vee, het barst er van de vogels en de plasjes. Een roofvogel in de verte aast vanaf een paaltje op een prooi en heeft direct beet.Ondertussen zoek ik iets dat enigszins op een pad lijkt tussen poep, pollen en blubber om daarna over een dijkje verder te gaan.Vervolgens maak ik de oversteek naar de Dintelse Gorzen via een lange vlonder en ik beland direct in de prut. De eerste paar kilometer zal dat zo blijven. In dit seizoen hoef je niet aan een trailrun te denken, maar is het klunen of doorstampen; ik kies beide opties.

Inmiddels schijnt de zon en vind ik alternatieve paadjes door de woeste wildernis. Niemand te bekennen, alleen de vogels en Schotse Hooglanders. Er zijn een paar uitkijkpunten en wat open stukken en het blijft op zijn minst drassig, maar prachtig!!Nu krijg ik het Volkerak in zicht. Brommende boten verstoren de stilte en even verderop buigt het pad alweer terug naar het krekenlandschap waar je je weg kunt vinden over een aantal vlonderbruggetjes.Voor ik het weet sta ik terug bij de oversteek en bedenk wat opties om van deze 10km met wat lusjes een korte trail van 14-15km te maken, maar daarvoor ga ik graag nog een paar keer terug in het voorjaar. Het is hier prachtig, dus bedenk: meer km maken is niet altijd gelijk aan 'beter' en trailen door een groot gebied is niet altijd gelijk aan 'mooier'.

Ik kan een glimlach niet onderdrukken als, na mij, een stelletje in spijkerbroek en op gymschoentjes dezelfde richting op gaat waar ik vandaan kom. "We gaan natuurlijk voor de lange route", hoor ik de een tegen de ander zeggen. "Prima", denk ik en ik loop door. Ik moet nog afscheid nemen van mijn hoge wandelschoenen waarvan de zolen het onderweg begeven hebben. Te lang niet gebruikt en niet meer te repareren weet ik uit ervaring. Voor nu de hak nog even kunnen vastmaken met mijn boterhamzak (geen horeca immers) waaraan ik een mondkapje had vastgeknoopt. Zijn die dingen toch nog ergens goed voor.

 

Locaties deze maand: Grenspark - Brabantse Wal - Strijbeek/Hondsdonk - Boswachterij Dorst - Dintelse Gorzen - Rucphense Hei - Bergse Heide - Zundert abdij - Pannenhoef - Maastricht - Westenschouwen.

Na 13 december..

kwam er een tweede lockdown, waardoor de evenementen weer geannuleerd moesten worden. Met maximaal 2 op pad mocht nog wel en met wat creativiteit werd het jaar vol gemaakt met solorondjes en duoloopjes. Net voor kerst werd ik verwend met cadeaus vanuit de Footprint community en veel leuke schriftelijke reacties als waardering voor weer een mooi trailjaar!! Op naar een beter 2021!!

7 tm 13 december 2020.

Nog een beetje na kwakkelend weer langzaamaan in de running met het geven van trainingen afgewisseld met wandelingen. Vrijdag de 11e samen met Edwin en Richard het THOR rondje voor 2 januari over de Rucphense Hei nagelopen in een regenachtige setting. Zaterdag een crosstraining in het Visdonk bos voor de jeugd en zondag eindelijk de uitgestelde trail van John kunnen oppakken. Bij Stal Kortenhoeff hadden zich zo'n 16 lopers verzameld om in groepjes van 4 op pad te gaan; corona proof noemen ze dat. Prachtig om te mogen zien dat drie groepjes de route van John liepen, maar dat ook FP volgers daar verzamelden voor hun rondje en nog een enkele FP volger aan kwam lopen om ook van daaruit op pad te gaan. Het was inmiddels zonnig, de sfeer was prima en na afloop werd er nog even nagepraat bij de stal. Geslaagde ochtend, met weer zo'n 60 prachtige foto's, waaruit het moeilijk kiezen is.

1 tm 6 december 2020.

Niet veel praatjes, plaatjes en daadjes deze week. Met mijn zondagdip in de plomp gelijk een parasiet meegenomen die even door mijn darmen een trailrondje had uitgepijld, met als gevolg dat alles een beetje slap aanvoelde. Een paar wandelingen en als 1e try out nog een keer een herhalingsrondje vanuit De Berk met Tonny; dat was het dan voor deze hele week.

29 november 2020.

Oudejaarsdip 2020/PODP regio Bergen op Zoom. Wat te doen??? Op pad om maar weer eens een rondje te verkennen met de FP pioniers Tonny/FP Runner.

Als we gaan dwalen, altijd de garantie dat er wat gebeurt onderweg. Of het nou ondoordringbare bush is, een losgebroken koe, galopperende wilde paarden of een geschikte dip plek zoeken; we moeten iets hebben om over na te praten.

 

Hoewel de dip rond de Bergse Heide gaat plaatsvinden, vertrokken we vanaf Fort de Roovere om daar wat te dwalen en te lussen over net wel en niet-bestaande paadjes die we niet eerder liepen. Uiteindelijk via Fort Pinssen toch maar de oversteek gemaakt naar de Bergse Heide waar ze tot ons groot verdriet een hoop trailpaadjes hebben afgeblokt met metershoge takkenbossen. Uiteraard wisten we die wel te omzeilen, maar de vaart gaat er dan wel uit. Na een inspectie van alle dipplekken rond De Berk, kwamen we tot de conclusie dat we een volgende keer misschien nog vroeger op pad moeten als we de groeiende kuddes mtb'ers willen mijden. (En wij voorlopig nog braaf in groepjes van max 4 op pad)

Al met al doet een vriendelijke groet en wat begrip voor elkaar een hoop goed, zodat we verder door staken naar hun domein:

Col du Kragge.

Netjes en uit puur lijfsbehoud bleven we hier op de wandelpaadjes op zoek naar de trap met het uitzichtpunt, een mooi maar nog wat wankel bouwsel. Aangezien het gebied nogal onder handen is genomen levert dat ook weer nieuwe paadjes op, dus wij besloten plots om, dwars door een sloot naar het 'paddenpad' te lopen en dat een stuk te volgen. Een schitterend stukje natuur waar ik alvast mijn Oudejaarsdip beleefde, omdat ik zo nodig nog over een glijplank naar een verscholen paadje wilde - nat tot aan mijn kruis dus - Zeiknat en inmiddels dwars door de natte weilanden vonden we een alternatieve terugweg die we er zeker in houden. Je zult begrijpen dat vanwege mijn positie en de temperatuur we binnen no time de laatste 3 km hebben afgelegd.

Kortom: weer een mooie en gedenkwaardige trailochtend in het teken van een prachtig evenement dat er aan zit te komen. Voor het evenement gaan we de mogelijkheid bieden om ook in groepjes samen een mooie afsluiting van 2020 te maken.

24 en 27 november 2020.

Een beetje mistroostig allemaal voor wat betreft het weer, zieke mensen, geblesseerden en de gedachte dat het allemaal erg lang duurt voordat we weer eens wat samen kunnen ondernemen met een groepje groter dan 4 lopers. Toch in deze week weer twee keer in het Grenspark geweest, 1 keer alleen en 1 keer, weer, met Tonny en Janine. In de herfst zijn de kleuren prachtig en zijn de vennen weer wat beter gevuld. Struinen in Meiduinen levert soms nog wat verwarring op, maar het is een mooi deelgebiedje met een paar uitdagende zandstroken en smalle paadjes, afgewisseld met twee mooie waterpartijen. Deze run ging van Kortenhoeff naar Kleine Meer, Zwaluwmoer, Meiduinen en weer terug via Kleine Meer en Staartse Duinen. Weer goed voor elk 15 mooie km.

19 en 22 november 2020.

Twee herfstige dagen met miezer en mist, maar o zo mooi om het rondje Zuidgeest/Mattemburgh/Markiezaat te lopen. Een korte trail van ruim 14km die we afgelopen zomer in de vrijdagavond serie liepen in zomerse sferen. Na een verkenning in mijn eentje op donderdag, sloten Tonny en Janine aan op zondag. Startpunt is de open Woensdrechtse Hei, overgaand in Landgoed Mattemburgh en dan over de steilrand van de Brabantse Wal naar de Kraaijenberg. Op het gedeelte bij het Markiezaatsmeer kwam er beweging in een grote groep Ijslandse paarden die daar speciaal voor ons een show gaven in draven en waden door het water. Ze kwamen wel akelig dichtbij ons langs, maar zodra we ze hadden gespot waren we al gaan wandelen om ze niet onrustiger te maken dan nodig was. Een prachtig schouwspel dat ik hier voor het eerst zag en niet had willen missen!!

11 november 2020.

Aangezien er momenteel geen looptrainingen gegeven hoeven te worden trok ik deze mistige ochtend vroeg naar Strijbeek voor een 2e ronde. Er moesten nog wat stukjes fietspad uit en wat meer singletrack erin. Bovendien wilde ik kijken of het landgoed Hondsdonk met de Kruisvijver voor onze trails iets toe zou kunnen voegen. Het was allemaal de moeite van een halve dag mtb'en en lopen waard. Er is nu een trailwaardige route van 14 tot 22km.

8 november 2020.

Samen met Tonny op tijd op pad om naar Strijbeek te rijden. Om 8.30 uur waren we al aan het lopen in de buurt van het Langven om wat van de zonsopkomst mee te pakken. Jammer genoeg wilde de zon niet echt doorkomen, maar er viel genoeg te zien en te genieten met het Rondven, de Goudberg en Patersmoer. Na de Strijbeekse Hei zaten we inmiddels op de grensoverschrijdende Smokkelroute. Tot slot liepen we na 17km terug via Zwarte Goor. Het zondag/corona toerisme was inmiddels in volle gang met veel fietsers en wandelaars. Maar goed dus dat we er op tijd bij waren vandaag. Een mooi begin van de dag!!

 

4 november 2020.

Verdere aanscherping van de corona regels zorgt voor annulering van vier evenementen. November zal voorlopig verder gaan met, hooguit, het lopen in duo's.

In de ochtend heb ik nog wel een looptraining mogen geven aann twee groepjes van drie lopers. Het is allemaal een beetje geforceerd en onwerkelijk.

3 november 2020 Loon op Zand.

Op zijn eerste dag als pensionado was Tini direct gastheer voor een run over en door de Drunense Duinen. Pol en ik sloten aan; denk dat de gemiddelde leeftijd nog nooit zo hoog is geweest, maar goed. Het was prachtig loopweer, de route was zoals altijd afwisselend en de koffie met gebak na afloop maakten dit loopfeestje compleet. Na de inspanningen van afgelopen weken was 17km voor mij pittig genoeg vandaag.

 

1 november 2020 Twee Uurkes Noordpolder/Brabantse Wal.

Er was veel belangstelling voor deze trail en dat betekende dat we met 5 groepjes van 4 lopers op pad gingen. Het lukte niet iedereen om in de bubbel te blijven, maar al met al heeft de grote meerderheid genoten van deze trail. Benieuwd hoe lang we op deze manier en met beperkingen blijven lopen. En vooral hopen dat de overheidsmaatregelen niet nog strakker worden aangetrokken.

 

25 oktober 2020 Noordpolder.

Esther, John, Pol, Tonny en ik liepen een routecheck o.l.v. John, corona proof. Een prachtig begin door de weidse Noordpolder van Ossendrecht. De realiteit biedt de koeltorens van Zandvliet, windmolen, maar ook prachtige 'wetlands' op de grens van zand en klei. Je loopt hier letterlijk over polderpaden van zavel. Vervolgens pakten we een aantal keer de 'steilrand van De Brabantse Wal' om door te trekken naar de Abdijbossen en een stukje Grenspark bij Meiduinen met de immer uitdagende Jan Prop Hill, waar de mtb'ers zich op stukbijten. Als toetje niet te versmaden, want ook vorige week zondag al eens opgediend. Het uitlopen ging vervolgens weer via Calfven naar het hoger gelegen 'Koepeltje'. Met ruim 18km deze week weer ruim 70km weggetikt over een mooi scala aan paden en natuurgebieden.

 

Corona en lopen in groepjes van 4.

De eerste week van de tweede lockdown is achter de rug en het ziet er allemaal niet hoopvol uit. Het schema voor de baantrainingen die ik voor THOR maak kan in de prullenbak en we mogen met maar 4 lopers per groepje op pad. Wel met meer groepjes, maar de groepjes mogen niet mengen. De 1e proef hiermee gaan we op 1 november doen met John en 4 groepjes in de Noordpolder van de Brabantse Wal. Daarom hebben we op 25 oktober een verkenning ingepland met 2 groepjes om te zien en te overleggen hoe we dat gaan doen.

 

 

12, 17, 18, 20 oktober 2020: 4 verkenningen.

De eerste verkenning op 12 oktober liep ik alleen vanuit Ossendrecht door het Grenspark een ronde van 16km als voorbereiding op de tempotrail voor THOR/FP. Het was na de onstuimige dag op Oranjezon prachtig herfstweer en bedoeling was om zoveel mogelijk trailwaardige paadjes te lopen. Ik kwam dan toch weer terug op een groot deel van de route die we op 22 augustus met 80 lopers in 5 groepen liepen. Een mooi stukje Kleine Meer, Staartse Hei, Grenspad met wordtelpaden, de enorme zandpassage en het Zwaluwmeer.

 

Op 17 oktober liepen we met 4 runners van THOR een verkenningsrondje voor de slowtrail die in november gepland stond. Dat zal zo goed als zeker later worden. Het was fantastisch loopweer en vanaf Natuurpoort De Blauwe Pauw in Ossendrecht liepen we een afwisselend rondje van 11km door het Grenspark door Abdijbossen, Kleine Meer en Kortenhoeff.

 

Zondag de 18e vertrokken we met 4 lopers vanaf stal Kortenhoeff voor een trailwaardige ronde door het Grenspark. Uitdagingen waren nu Meersche Duin (zandbak) en Meiduinen met hobbel/trailpad en Jan Prop Hill. Een pittige trail van ruim 16km, weer onder mooie omstandigheden met ervaren trailers die er goed de pas in hielden.

 

Op dinsdag de 20e was ik met Pol in Westenschouwen voor een verkenning in boswachterij, over strand en door de duinen. Dat wordt een pittige van 16km met daarin Dodemanspad en Zeepeduinen. Na een kwartiertje lopen stuitten we op een groep herten die rondom een burlend edelhert cirkelden. We hebben dit schouwspel zo'n 10 minuten bekeken, want ik had dit nog niet eerder van dichtbij gezien. Helaas geen foto's, want ze bleven op afstand en verscholen tussen de bomen. Een mooie dag om te lopen en dit keer eens wind mee op het strand zodat de km weer eens onder de 5 min bleef. Later in deze week nog een loopje in de stromende regen (Zeezuiper/Heide van Laane) met Tonny en Lars en voor mezelf een duurloop van 20km in de omgeving van Nispen.

 

13, 14 oktober 2020.

Als gevolg van de corona maatregelen moeten we voor de 2e keer dit jaar een aantal evenementen annuleren. Erg frustrerend, omdat alles weer lekker liep en iedereen zich behoorlijk goed aan de regels hield. In organisatie en voorbereiden van runs zit meer werk dan regelmatig gedacht wordt. Achter de schermen was het dinsdag 13 en 14 oktober dan ook druk met de communicatie. 

 

Op woensdagmorgen de 14e heb ik voorlopig een laatste looptraining verzorgd voor THOR. Ik heb wat activiteiten af moeten zeggen, maar ik heb ook af kunnen spreken met een groepje van vier lopers voor komend weekend.

Ook de verkenning voor de run in Zeeland (14-11??) gaat gewoon door, want stilzitten is er niet bij.

Voor wat betreft de jeugdtrainingen die ik bij THOR geef, heb ik een weekje vakantie, maar de 26e gaan die weer beginnen.

 

Benieuwd of ik de komende weken ook weer meer zal lopen, net als in de eerste periode van de pandemie. Gefrustreerd ben ik zeker en ik baal van alle extra administratie, maar ik blijf optimistisch en in beweging om gezond te blijven.

 

11 oktober 2020.

Maar eindelijk daar was ie dan, de zon. Oranjezon in Vrouwenpolder/Zeeland in dit geval.

Geruime tijd geleden met Tono Wondergem plannen gesmeed en gezien de grote belangstelling graag gebruik gemaakt van het aanbod van mr Runderground Martijn de Vries om samen een paar mooie trails te knutselen.

Zo'n 44 lopers verdeeld over meerdere groepen, routes en tempo's zorgden ervoor dat coronaproof buiten sporten gewoon kan.

We zijn hiermee in 2020 weer ruim de 1000 deelnemers gepasseerd!!

 

Het thema: 'Runderground meets Footprint' kwam goed uit de verf door de spontane keuze ter plekke.

Uiteraard mochten de kofferbakdrankjes niet ontbreken na afloop om de sterke verhalen over storm, regen en wind kracht bij te zetten.

Overigens viel het weer reuze mee, want waar we lopen schijnt vroeg of laat de zon.

 Joyce van Wintershoven en Debby Pouls zorgden voor de fotoselectie.

 

5, 6, 7 oktober 2020.

Soms rijd je een eind weg voor de trailnodige variatie en dan kom je toch weer namen tegen als Zeeland, Steenbergen en plekjes als het Ganzenven.

Ga je er lopen, dan vind je je spoor weer in singletracks, wortelpaadjes en verzand je in woestijnachtige vlaktes en kun je zomaar door een drooggevallen ven lopen.

Het is herfst dus speciaal voor Henk van der Zande leg je nog wat paddenstoelen vast.

 

What's new???

Gewoon even de zinnen verzetten, geen trainingen geven, bijtanken en family time.

Vandaag een verkenningsloopje Kriekeput en Herperduinen in wat het grootst aaneengesloten natuurgebied van Brabant blijkt te zijn; Maashorst.

Jammer genoeg door een kort, maar hevig onweer af moeten korten, maar er komen nog kansen voor het lopen van nieuwe paadjes en het spotten van koniks en wisenten.

 

Vandaag zo'n 22km gelopen en kijk al uit naar wat nog komen gaat.

 

Dag 2 begint met een wandeling vanuit de vakantiewoning. Een verkorte versie van het rondje dat ik vanmiddag wil gaan trailen. Op dit rondje ervaar ik dat het gebied hier inderdaad groots en wijds is en dat er genoeg mogelijkheden zijn om van de gebaande paden af te gaan. Onderweg zien we Exmoor pony’s en Taurossen. Die laatsten houden we maar op afstand, vanwege de imposante horens. Dat kost me wel wat extra tijd, want er graast een drietal precies op het pad waarover ik loop. Een foto van echt dichtbij zit er niet in. Wisenten houden zich verscholen.

Totaal kom ik zo weer aan de 25km met wel een paar keer oponthoud. Ik wilde dat ik hier al wat meer bekend was, want ik laat de smalle paadjes met tegenzin liggen.

https://connect.garmin.com/modern/activity/5640780684

 

Dag 3 heb ik de route nog wat uitgebreid, zodat ik de Slabroekse en Schaijkse Hei mee kan pakken. Het wordt een mooie route van bijna 20km. Voor het goede zou ik er nog wat fietspaden uit kunnen halen, maar dan moet ik iets beter bekend zijn. Bovendien kun je er wel onverhard naast lopen als je wil. Er zijn nog laatbloeiers op de hei, ik spot weer taurossen en pony’s en ik kom langs prehistorische grafheuvels. Bijna op het eind waag ik me nog op een paar singletracks, maar daarbij wijk ik toch net iets te veel af. Ik verwacht dat ik hier zeker nog eens terugkom.

https://connect.garmin.com/modern/activity/5643645236

3 oktober 2020.

Elke 1e zaterdag van maand lopen we een trail en slowtrail i.s.m. ARSV THOR uit Roosendaal. Ik werk daar inmiddels 5 jaar mee samen en het is uitgebouwd naar een regelmaat aan runs met een trainersteam van 7 voorlopers/opsluiters. Waar we in het begin nog in de regio Roosendaal clinics organiseerden, struinen we nu inmiddels door heel West-Brabant, Grenspark en Zeeland.

 

Op 3 oktober liepen we met twee groepen in de omgeving van de abdij van Zundert. Twee verschillende routes, waarvan 1 meer richting Buisse Hei en de ander meer richting Pannenhoef. Na terugloop van deelnemers vanwege corona, zijn we vandaag weer op de weg terug met 30 lopers, inclusief trainers. Een regenachtige, maar geslaagde ochtend.