21. nov, 2017

Bode 22 oktober

Lopers uit de hele regio en België liepen afgelopen zondag met Footprint de twintigste Regio Run rond de Waterlinie mee om Fort de Roovere bij Halsteren uiteindelijk in te nemen. Voorlopers Hans Reuvers, Tonny van Eekelen en Jos Oonincx namen 21 runners mee op een afwisselende tocht om en nabij de Brabantse Wal.

Ruim 550 lopers sloten dit jaar al aan om, in steeds wisselende groepen op wisselende locaties, mee te lopen. De formule is even eenvoudig als succesvol in deze tak van loopsport. Liefhebbers van trailrunning sluiten aan als het binnen hun programma en interesse past. Er zijn pittige heuveltrainingen, maar ook ontspannen Regio Runs van 10 tot 30 kilometer waar iedereen, meestal gratis, kan aansluiten.

Initiatiefnemer Jos Oonincx: “Met mijn eigen positieve ervaringen met trailrunning en  achtergrond als trainer/coach wil ik graag de passie voor deze sport over brengen op alle runners. Inmiddels hebben we 250 volgers en werden trail blogs ruim 10.000 keer gelezen in Europa op meerdere websites. Interesse is er genoeg en daarom organiseren we bijna wekelijks wel iets in de regio West-Brabant en daarbuiten, want de trailrunner houdt van afwisseling.”

Als lopers al ervaring hebben opgedaan in de wedstrijdsport kunnen ze zonder problemen aansluiten. Bij trainingen wordt rekening gehouden met verschillende niveaus. Er sluiten beginners aan die een run aan kunnen van 10 kilometer, maar ook ultra runners aan die ervaring hebben met evenementen in de bergen van boven de 100 kilometer. De trainers/voorlopers spelen hier op in en geven adviezen over wel of niet deelnemen. Bovendien worden veel ervaringen uitgewisseld.

Onlangs is Footprint begonnen met een opstartgroep. Deze groep loopt telkens op wisselende locaties om de kneepjes van trailrunning te leren kennen. Er zijn nog plaatsen vrij op 11 november, 25 november, 2 december en 16 december.

De eerstvolgende Regio Run van 18 kilometer over de Kalmthoutse Hei vertrekt op 18 november om 9.00 uur vanaf het kerkplein in Huijbergen. De afwisselende ‘social trail’ van twee uur wordt voorgelopen door Jean-Antoin van de Rijzen die dit gebied goed kent. Er kunnen twintig lopers mee en er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Footprint heeft inmiddels de eerste ‘light trail’ gelopen in de omgeving van Roosendaal. Op vrijdag 1 december is er weer een lampjesloop in de buurt van Heerle waar een beperkt aantal lopers aan mee kan doen. Deelnemers nemen hun eigen (hoofd)lamp mee.